Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

16 jan 17

Meer weten over beschermende factoren bij jeugd?

Op 24 januari vindt in de Fabrique het Festival Forensische Zorg plaats, met als thema De Bedoeling. Tijdens dit festival houdt Michiel de Vries Robbé van de onderzoeksafdeling (samen met Anneke Kleven van de VU) een deelsessie. Het onderwerp van deze deelsessie is Beschermende factoren voor jeugd; innovatie in de keten.

Risicotaxatie binnen de forensische jeugdbehandeling
De behandeling van delinquente jongeren richt zich doorgaans op het verminderen van risicofactoren en tegelijkertijd op het versterken van persoonlijke, relationele en situationele aspecten die de kans op recidive verminderen. Risicotaxatie binnen de forensisch jeugdbehandeling richt zich echter hoofdzakelijk op het in kaart brengen van risicofactoren, waarbij de potentie van beschermende factoren veelal onderbelicht blijft.

SAPROF - YV - meer nadruk op beschermende factoren
In 2016 is landelijk binnen de justitiële jeugdinrichtingen de SAPROF-YV toegevoegd als standaard risicotaxatie-instrument specifiek voor het inschatten van beschermende factoren. Daarnaast startte een grootschalige studie naar de huidige risicotaxatiepraktijk in de JJI’s. Door de implementatie van een sterktegericht instrument komt meer nadruk op de ontwikkeling van beschermende factoren. Dit stimuleert maatschappelijke re-integratie en draagt bij aan een betere aansluiting in de keten en het bevorderen van zorg op maat.

In de deelsessie lichten ze de benadering met beschermende factoren en het onderzoek toe en delen ze voorlopige resultaten.

Meer informatie? Klik hier.