Gezocht: vrijwilligers ‘Huisdier op de Voorde’ project

Terug naar overzicht

Categorie: Longcare

Gepubliceerd op 28-09-2016

Ken jij iemand die een topteam vormt met zijn geweldige hond? En de liefde die zijn of haar huisdier geeft, graag met anderen wil delen? Ken jij iemand die zich wilt inzetten voor kwetsbare medemensen? Die door omstandigheden niet meer zelf voor een dier kunnen zorgen en de liefde van een huisdier wel nodig hebben? Dan is dit het leukste vrijwilligerswerk dat je kunt bedenken!

Huisdier op de Voorde
Dit project loopt bij de Van der Hoeven Kliniek, locatie de Voorde in Amersfoort (op het terrein van GGZ Centraal, Zon en Schild). Hier verblijven patiënten die langdurig afhankelijk zijn van psychiatrische zorg.

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Als vrijwilliger kom je één of twee uur per week met je hond naar de Voorde in Amersfoort. Het contact met de patiënten zal verschillen. Variërend van individuele contacten, groepscontacten en van een moment om samen met de hond te spelen en te knuffelen of een flinke wandeling te maken.

Voorwaarden voor deelname
Zowel voor de hond als voor zijn of haar eigenaar zijn een aantal voorwaarden opgesteld om deel te mogen nemen.

De honden:
1) Honden moeten geïnteresseerd zijn in mensen en contact met hen willen maken. Ze accepteren aanraking van hun poten, hoofd, oren en staart. Ze beschikken over basisgehoorzaamheid en zijn goed gesocialiseerd (de hond heeft positieve ervaringen opgedaan met mensen, honden en andere huisdieren in veel verschillende omstandigheden). De hond kan omgaan met onverwachte geluiden en gebeurtenissen in de omgeving zonder (extreem) bang of agressief te worden. De begeleider dient de hond altijd onder controle te hebben. De hond beheerst basiscommando’s zoals zit, liggen, blijven, terugkomen en kan aan een slappe lijn wandelen. Er wordt door de eigenaar geen slipketting of sliplijn gebruikt.
2) De hond is fit en gezond, heeft een gezondheidsverklaring, wordt regelmatig gecontroleerd door een dierenarts, is vrij van parasieten en heeft de juiste inentingen gehad.
3) De hond is minimaal 1 jaar oud.
4) De hond woont minstens een half jaar bij de begeleider.
5) Honden die getraind zijn of worden om te bijten of te vechten zijn uitgesloten van deelname.

De eigenaar:
1) De minimum leeftijd van de begeleider is 20 jaar.
2) De begeleider komt uit de omgeving van Amersfoort.
3) In bezit van VOG (kosten hiervan worden vergoed)

Beschikbaarheid
De eigenaar en hond dienen ongeveer één a twee uur per week beschikbaar te zijn.

Aanmelding
Ken jij enthousiaste mensen in je omgeving die in aanmerking komen voor dit project of lijkt het je zelf leuk om te doen? Aanmelden kan bij Ed Batenburg, via ebatenburg@hoevenkliniek.nl  Je kunt ook via de e-mail vragen aan Ed Batenburg stellen.

Eind oktober wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd op De Voorde.

Terug naar overzicht

Van der Hoeven Kliniek is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten