Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

06 jan 17

Mede-auteurs DFZS Handboek psychiatrie en lichte verstandeiljke beperking

Onlangs is het boek Handboek psychiatrie en lichte verstandelijke beperking uitgekomen. Aan dit handboek hebben Vivienne de Vogel (hoofd afdeling onderzoek van De Forensische Zorgspecialisten) en Jan Willem van den Berg (psychotherapeut van de Van der Hoeven Kliniek) een bijdrage geleverd.

In de afgelopen decennia is de kennis over diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking sterk toegenomen. Dit handboek brengt voor het eerst in het Nederlandse taalgebied de huidige kennis uit vakgebieden als genetica, cognitie- en neuropsychologie, systeembenaderingen bij gezins- en residentiële behandeling, farmacotherapie en orthopedagogiek bijeen.

Vivienne de Vogel heeft bijgedragen aan een hoofdstuk over risicotaxatie bij mensen met een licht verstandelijke beperking, en Jan Willem van den Berg heeft bijgedragen aan een hoofdstuk over de forensische zorg en een hoofdstuk over seksueel delinquenten.

Het boek is bedoeld voor professionals die te maken hebben met deze doelgroep. Het is tevens geschikt voor de opleiding en nascholing van orthopedagogen, psychologen, psychiaters, artsen voor verstandelijk gehandicapten, vaktherapeuten en psychotherapeuten. Maar ook voor onderzoekers, verwanten, leerkrachten en andere geïnteresseerden biedt dit boek veel waardevolle informatie.