Tbs-behandeling bewezen effectief

Terug naar overzicht

Categorie: Publicaties

Gepubliceerd op 24-08-2016

Uit recent onderzoek van onder meer onderzoekers van De Forensische Zorgspecialisten dat eind augustus 2016 is gepubliceerd, blijkt dat de tbs behandeling effect heeft.* Dit is het eerste gecontroleerde onderzoek naar de tbs-behandeling. Dit wil zeggen dat de tbs-patiënten afgezet worden tegen een groep vergelijkbare mannen uit de gevangenis die geen behandeling hebben ondergaan.

Het onderzoek
Het onderzoek richt zich op zedendelinquenten, maar zou ook gedaan kunnen worden met geweldsdelinquenten. Er worden 90 zedendelinquenten die een tbs-behandeling hebben ondergaan vergeleken met 176 zedendelinquenten die alleen in de gevangenis hebben gezeten. Om dat goed te kunnen doen worden ze vergeleken per risico-niveau. De resultaten laten zien dat tbs-ers minder recidiveren dan onbehandelde plegers, vooral wanneer gekeken wordt naar de gewelds- en/of zedenrecidive. Zo vallen 52% van de tbs’ers met een hoog recidive risico terug terwijl van dezelfde risicogroep de onbehandelde delinquenten in detentie 77% terugvalt. Maar het verscil tussen de groepen geldt alleen voor de plegers met een matig-hoog tot hoog recidiverisico. Plegers met een laag tot laag-matig risico recidiveren sowieso minder en een tbs-behandeling maakt daarin geen opvallend verschil.

Let op: Het gaat hier om tbs-ers en gevangenen die al lang geleden, zo’n 15 tot 20 jaar, zijn uitgestroomd, omdat we tijd nodig hebben gehad om recidive te kunnen waarnemen. Het zijn dus oude zaken en er is reden genoeg om aan te nemen dat de behandeling er in die jaren nog beter op is geworden.

*Smid, W. J., Kamphuis, J. H., Wever, E. C., & Beek, D. J. van (2016). A quasi-experimental evaluation of high-intensity inpatient sex offender treatment in the Netherlands. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 28, 469-485.

Terug naar overzicht

Van der Hoeven Kliniek is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten