Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Drie vragen aan forensisch netwerkbegeleider Steffie
    artikel
    boekentip
    netwerkbegeleider

23 dec 21

Drie vragen aan forensisch netwerkbegeleider Steffie

Na drie jaar als groepsleider op een van onze gesloten afdelingen gewerkt te hebben, stapte Steffie van Noorwege over naar de functie van forensisch netwerkbegeleider. Sinds juni 2021 ondersteunt ze tbs-patiënten bij het opbouwen van een sociaal netwerk dat positief bijdraagt aan hun resocialisatie.

 Hoe draag je bij aan het verminderen van het recidiverisico van een patiënt?
“Als netwerkbegeleider ben je betrokken bij het creëren van perspectief voor de tbs-patiënt.  We ondersteunen in het opbouwen van een prosociaal netwerk voor de patiënt. Zonder een goed extern netwerk is de kans groot dat de patiënt terugvalt in oud gedrag. Kijk maar naar jezelf: als jij er helemaal alleen voorstaat, wordt het leven heel moeilijk. Als een patiënt met bijvoorbeeld een drugsverleden terugkeert naar zijn oude vrienden die nog gebruiken, ligt een terugval sneller op de loer. Wanneer je een betrokken netwerk hebt, heb je ook mensen die je kunt teleurstellen. Dit geeft vaak motivatie om verder te gaan in een gezonde richting.”

“Daarnaast staat een netwerkbegeleider ook in voor herstelbemiddeling. We zijn misschien wel de ‘partij van de dader’, maar houden het slachtoffer altijd in ons achterhoofd.

Afhankelijk van de wens van het slachtoffer kijken we samen met Perspectief Herstelbemiddeling op welke manier we herstel kunnen vormgeven. Slachtoffer- dader gesprekken kunnen niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de dader herstel bieden.

Hoe bouw je een prosociaal netwerk op?
“Met de patiënt focussen we op de bestaande relaties die positief bijdragen. Zijn er geen relaties, dan kijken we welke we terug kunnen aanhalen. Is hier niets in mogelijk, dan beginnen we met een bezoekvrijwilliger van Gevangenenzorg. Op deze manier kunnen patiënten met iemand praten die losstaat van de kliniek en de behandeling. Wanneer de patiënt op begeleid of onbegeleid verlof kan, kijken we bij welke hobby’s, sportclubs of buurthuizen hij of zij kan aansluiten, om zo in te bedden in een sociaal aanvaarde tijdsbesteding. Elke patiënt is daar heel anders in. Bij sommigen gaat het snel, anderen geven we het nodige duwtje in de rug.”

Een mens is gemaakt om samen te leven

Wat vind jij het leukste aspect aan je baan?
“Ik geloof echt dat een mens gemaakt is om samen te leven met anderen. Je zou tekortschieten in de behandeling als je deze stap zou overslaan. Juist daarom heb ik hiervoor gekozen: ik wil samen met de patiënt en het netwerk uitzoeken welke weg af te leggen, welke doelen te bereiken. En elke persoon is anders, maar het proces is voor ieder even waardevol. Want, afhankelijk van het delict en de manier waarop de patiënt hiernaar kijkt zie je ook dat mensen best een verregaande loyaliteit hebben naar elkaar.

  #boekentip. Wij vroegen onze medewerkers welke boeken, films, podcasts rond (forensische) zorg zij een aanrader vinden. Forensisch netwerkbegeleider Steffie van de Van der Hoeven Kliniek is fan van het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz. “De essentie is heel mooi: de mens is gemaakt om geliefd te worden. Hij schetst een waardevol beeld rond die zoektocht als mens.” Foto boek: Susan Dullink