Van der Hoeven Kliniek partner van Sport Coalitie Utrecht: sport als onderdeel van herstel

Terug naar overzicht

Categorie: Van der Hoeven Kliniek

Gepubliceerd op 29-09-2021

Vrijdag 17 september gaf wethouder sport Maarten van Ooijen tijdens het European Life Goals Games-congres ‘De maatschappelijke waarde van Sport’, het officiële startschot voor de Sport Coalitie Utrecht. De organisatie biedt een passend sportaanbod aan burgers vanaf 16 jaar die problemen hebben binnen meerdere leefdomeinen. Ook de Van der Hoeven Kliniek sloot zich aan als samenwerkingspartner.

Uitlaatklep voor mensen met complexe problemen
In totaal hebben 10 zorg- en welzijnsorganisaties en diverse sportbedrijven uit Utrecht, waaronder de Van der Hoeven Kliniek, zich hard gemaakt voor de Sport Coalitie Utrecht. “Voor de meesten zijn de mogelijkheden tot het beoefenen van een sport goed te vinden. Echter, de doelgroep met complexe problematiek heeft niet altijd makkelijk toegang tot sportactiviteiten - en sport kan voor veel van hen een belangrijke uitlaatklep zijn. Het is daarom belangrijk om juist voor deze groep een passend sportprogramma te creëren. In onze stad waarin we willen dat iedereen mee kan doen”, aldus Maarten van Ooijen.

Iedereen gelijk
Een van de initiatiefnemers, Lex van Dalfsen, is coördinator Sport bij de Tussenvoorziening. “Sporten krijgt mensen die vastlopen weer op de been, ook mentaal. Het is onderdeel van hun herstel. Met elkaar kunnen we het sportaanbod zo uitbreiden, dat onze mensen in iedere wijk van de stad kunnen sporten”. Ook mede-initiator Barry Molenaar (re-integratiecoach en coördinator Sport) van het Leger des Heils weet hoe belangrijk sport is voor zijn doelgroep: “Op een sportveld is iedereen gelijk, je bent even niet meer de dakloze of de verslaafde, maar de teamgenoot of tegenstander met hetzelfde doel. Dit draagt bij aan zelfvertrouwen, ontwikkeling, lichamelijk en geestelijk herstel.”

Op een sportveld is iedereen gelijk 


Niemand buitenspel
De organisatie richt zich op mensen vanaf 16 jaar die kampen met problemen op meerdere gebieden zoals sociaal isolement, verslaving en/of psychische problematiek. De Tussenvoorziening en het Leger des Heils partneren daarom met de Van der Hoeven Kliniek, Lister, SVET, Jellinek, De Wilg, Ubuntuhuis, Sport Utrecht en Stichting Life Goals, om deze mensen een passend en veilig sportprogramma aan te bieden. Op deze manier wil de organisatie ervoor zorgen dat er niemand buitenspel staat.

Deelnemen
Op www.sportcoalitieutrecht.nl kunnen begeleiders samen met hun cliënt het sportaanbod bekijken. Bij sommige activiteiten is aanmelden vereist, maar bij de meeste niet.


Op de foto links: wethouder Maarten van Ooijen. Rechts: Lex van Dalfsen. De foto is gemaakt door Lennaert Ruinen.

Terug naar overzicht

Van der Hoeven Kliniek is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten